Home » Geen categorie » Energieverbruik beperken?

Energieverbruik beperken?

De energierekening kan flink oplopen wanneer u het energieverbruik binnen uw huishouden niet in de gaten houdt. Op twee grootverbruikers kan veel geld worden bespaard. Niet iedereen is hier echter voldoende van op de hoogte. We hebben het over de wasmachine en de koelkast. In dit artikel bespreken we een aantal punten waarop je kunt letten bij het gebruik en de aanschaf.

Aanschaf
Bij zowel koelkasten als wasmachines is sprake van een enorm verschil tussen het energieverbruik. Om deze reden moeten beide producten worden voorzien van een verplicht energielabel. Let hier goed op bij de aankoop. Je kunt verschillende wasmachines eenvoudig vergelijken op internet of in de winkel. Het kan zijn dat een duurdere wasmachine of koelkast uiteindelijk goedkoper blijkt te zijn door het verbruiken van minder energie!

Temperatuur
Een bepalende factor voor het energieverbruik van de koelkast en wasmachine is de gehanteerde temperatuur. Het is verstandig de was te draaien op een zo laag mogelijke temperatuur. Vergeet ook niet dat de meeste wasmachines over een eco-stand beschikken. Deze is er niet voor niks. De koelkast moet juist zo warm mogelijk worden afgesteld. Hou kouder de koelkast, hoe meer energie deze verbruikt. Veel mensen zijn niet op de hoogte van het feit dat 6 graden al koud genoeg is om producten voldoende te koelen!

Onnodig verbruik
Dergelijke apparatuur verbruikt vaak ongemerkt energie, ook wanneer deze niet gebruikt wordt. Schakel de wasmachine altijd compleet uit na gebruik zodat eventuele lampjes geen extra stroom verbruiken. Hiernaast is het belangrijk om de wasmachine pas te gebruiken wanneer deze ook echt vol zit. Draai geen halve wasjes! Dat is beter voor je portemonnee én het milieu. De koelkast is helaas minder makkelijk tussentijds uit te schakelen. Wel is het handig de stekker er uit te trekken wanneer u op vakantie gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *