Home » Geen categorie » Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie

Een spouwmuur bestaat uit twee evenwijdige delen: een binnen- en een buitenmuur. De ruimte hiertussen wordt de ‘spouw’ genoemd en voorkomt doorslag van vocht van buiten naar binnen. Deze luchtlaag heeft ook een isolerende functie. Om de isolerende functie van de spouwmuur te verbeteren, wordt hoe langer hoe meer gebruik gemaakt van spouwmuurisolatie.

Voordelen van spouwmuurisolatie

  • Jouw woning voelt warmer (winter) en koeler (zomer) aan
  • Door het geluidsisolerend effect is er minder geluidsoverlast
  • De binnenmuren hebben een voelbaar hogere temperatuur
  • Vochtproblemen en/of schimmelvorming doet zich niet meer voor (een vochtig huis kan nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid)
  • Minder energieverbruik, want de temperatuur in de kamer is gelijkmatiger verdeeld

Het isoleren van de spouwmuur is niet alleen voordelig voor jouw portemonnee, maar ook voor het milieu en de veiligheid:

  • De brandwerende eigenschappen van het isolatiemateriaal verhogen de brandveiligheid
  • Isolatieparels zijn vervaardigd uit milieuvriendelijk materiaal
  • Je verbruikt niet onnodig schaarse brandstoffen
  • Je verkleint de uitstoot van CO2 en vermindert de uitstoot van schadelijke gassen

Nadelen

Zijn er ook nadelen verbonden aan het toevoegen van isolatie aan een spouwmuur? Niet echt! Op internet zijn er wel wat nadelen te vinden, maar deze zijn vaak misverstanden of te wijten aan een gebrekkig uitgevoerde isolatieklus. Wanneer je de spouwmuren laat isoleren door een spouwmuurisolatie bedrijf, loop je in principe geen enkel risico op nadelige ervaringen.

Geschikte isolatiematerialen

Er bestaan tegenwoordig heel wat technieken om een spouwmuur mee te isoleren. In de nieuwbouw wordt voornamelijk gebruik gemaakt van folies en platen om te isoleren. De materialen die gebruikt worden zijn onder meer: glaswol, steenwol, isolatiekorrels, PIR, PUR, PF, EPS of XPS. Voorbeelden van organische isolatiematerialen zijn: vlaswol, Hennepwol en BioFoam (een variant van EPS vervaardigd uit melkzuur). Soms word de werking van zowel folie als plaat gecombineerd.

Na-isoleren van een spouwmuur

Het na-isoleren van een spouwmuur is tegenwoordig ook heel eenvoudig te doen door de spouwmuur te gaan vullen met verscheidene isolatiematerialen. Deze na-isolatie zorgt ervoor dat er nog maar een kleine kans is dat er vochtproblemen ontstaan. Het vocht dat binnenshuis ontstaat zal namelijk moeizamer opgenomen en afgevoerd worden door de muren. Ventilatie blijft echter altijd heel belangrijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *