Home » Geen categorie » Vervang alleen het glas

Vervang alleen het glas

In de komende paar honderd woorden gaan we het niet zozeer hebben over een accessoire, maar wel over iets dat een belangrijk onderdeel vormt van iedere woning. We gaan het namelijk hebben over glas en om precies te zijn over het vervangen van glas, dus heeft u net de kozijnen en daarmee het glas laten vervangen, dan is dit artikeltje wellicht niet zo interessant meer of u moet niet zoveel te doen hebben en het een aansprekend onderwerp vinden.

Wat bespaart u?

De meeste mensen die ervoor kiezen de kozijnen te vervangen doen dat vanwege ouderdom en isolatie, toch hoeft vaak niet hele kozijn vernieuwt te worden als alleen de isolatie moet worden verbeterd. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat het glas zorgt voor het grootste warmteverlies. Zolang de houten kozijnen zelf nog in goede staat zijn kan veel bereikt worden met alleen het vervangen van het glas. Onderzoek leert ons dat enkelglas een isolatiewaarde heeft van 5,8 W/m²K, waar de HR++ variant een waarde heeft van 1,2 W/m²K.

Nu zult u de vraag stellen: wat betekent dat concreet? Dat betekent dat op jaarbasis per vierkante meter glas 15 euro stookkosten kan worden bespaard en dat de investering al binnen enkele jaren is terugverdiend. Het is geldverspilling om een heel kozijn te vernieuwen, terwijl het eigenlijk nog in goede staat verkeert. Volgens de VKG (Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie) kosten nieuwe kunststof kozijnen 725 euro per vierkante meter, dat is iets compleet anders dan de 50 tot 75 euro die voor nieuw HR++ glas moet worden betaald.

Isolatieglas, wat is dat eigenlijk?

Hopelijk maakt de vorige alinea duidelijk dat nieuwe kozijnen niet altijd de beste optie zijn. In deze alinea lichten we een aantal glastermen even nader toe. Te beginnen met de term “isolatieglas”, want waar staat deze voor? Al het glas dat beter isoleert dan enkelglas mag isolatieglas worden genoemd. Dus zowel dubbelglas als hoogrendementsglas als driedubbelglas is isolatieglas. Overigens is het verschil tussen de HR++ variant en de driedubbele variant niet heel groot, dit wordt een beetje opgeblazen hierbij oppassen voor een verborgen gebrek.

Het welbekende Milieucentraal heeft namelijk berekend dat het een euro per vierkante meter op jaarbasis scheelt. Om eerlijk te zijn, deze kleine besparing kan ook op tal van andere manieren gerealiseerd worden. Wat dacht u van iets minder lang douchen of overstappen van energieleverancier. 280 euro is de besparing die u behaalt met HR++ glas in vergelijking tot enkelglas, dat is gemiddeld zeven procent. Mocht u interesse hebben in het vervangen van glas of toch het hele kozijn willen vernieuwen, google dan naar Kozijnen-web.nl voor het beste gratis advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *